Herbaty - rodzaje i działanie




Herbata czarna

Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling(północne Indie) i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce. Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. Właściwości czarnej herbaty: działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych, obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca, zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi, dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą, zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu, Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.







Herbata zielona

By powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować. Dzięki temu, że listki herbaty zielonej nie są poddawane fermentacji, zachowują się w nich niemal wszystkie cenne substancje. A jest ich niemało. To przede wszystkim wyjątkowy zestaw polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechiny, silne antyoksydanty. Są też garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teina, witaminy (A, B, C, E), liczne mikroelementy (wapn, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). Ten bogaty zestaw składników sprawił, że zielona herbata zyskała uznanie w oczach naukowców, którzy wciąż odkrywają jej nowe właściwości.

Zielona herbata jest bardzo atrakcyjnym składnikiem kosmetyków. Ponieważ dostarcza licznych antyoksydantów niwelujących niszczące działanie wolnych rodników, kremy z jej dodatkiem chronią skórę przed fotostarzeniem – opóźniają pojawienie się zmarszczek i przebarwień. Dzięki zaś właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym wyciągi z zielonej herbaty stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i trądzikowej. Herbata, szczególnie zielona, zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Dlatego przed wyjściem na plażę warto ją wypić, by wzmocnić zdolności obronne organizmu i skóry.







Herbata czerwona pu-erh

Czerwona herbata to odmiana oolong uzyskiwana w wyniku fermentacji częściowej. Enzymy w niej zawarte nie zostały całkowicie dezaktywowane. Zawiera polifenole, które są wchłaniane przez śluzówkę jelit i rozprowadzane po organizmie, a następnie wydalane do żółci oraz moczu. Głównym przedstawicielem herbat czerwonych jest herbata Pu-erh. Jest ona najczęściej spożywana przez osoby przechodzące na dietę, odchudzające się.

To dzięki polifenolom czerwona herbata wykazuje właściwości zapobiegające tworzeniu się wolnych rodników, a co za tym idzie obniża ryzyko rozwoju niektórych chorób, procesów nowotworowych, a także chroni przed występowaniem nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Dla zachowania wszystkich właściwości należy ją zalewać wodą o temperaturze nie przekraczającej 950C i pozostawiać na kilka minut pod przykryciem. Czerwona herbata zawiera kofeinę w ilości ok 15mg. Jest to kofeina o nieco innych właściwościach, mianowicie o działaniu wolniejszym i łagodniejszym efekcie pobudzenia, który w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie, utrzymuje się przez cały dzień. Jej właściwości antyoksydacyjne są najsłabsze w porównaniu z herbatami zielonymi czy też czarnymi, jednakże zawarte w niej polifenole najlepiej wychwytują wolne rodniki uszkadzające komórki organizmu.







Herbata oolong

W wielu krajach herbaty Oolong określa się jako "niebieskie" lub "niebiesko-zielone", w Polsce są zaliczane do grupy herbat czerwonych. Ten gatunek herbaty przygotowywany w procesie półfermentacji potrzebuje kilku lat by trafić do naszych domów. Uprawiany jest w południowych Chinach oraz na Tajwanie. Jego wyjątkowość tkwi jednak nie tyle w geografii co w sposobie przygotowania. Przy wytwarzaniu tej czerwonej herbaty proces fermentacji zostaje w pewnym momencie przerwany.

Związki przeciwutleniające (antyoksydanty) są istotnymi składnikami naszej diety. To one chronią nasz układ krwionośny przed atakiem wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Na skutek ich niszczenia dochodzi do zmian w naszym organizmie – starzenia się, zwiększenia stężenia cholesterolu, powstawaniu miażdżycy oraz nowotworów, a także udarów mózgu. Wolne rodniki przedostają się do ciała wraz z dymem papierosowym, produktami smażonymi, wędzonymi, żywnością wysoko przetworzoną, a także samoistnie powstają w naszym organizmie. Każdy narażony jest na ich niekorzystne działanie.

Herbata oolong ma wiele korzystnych właściwości między innymi: zmniejsza ciśnienie tętnicze, ma działanie przeciwnowotworowe, zmniejsza stężenie cholesterolu, uszczelnia naczynia zapobiegając miażdżycy, opóźnia starzenie się komórek, zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób serca, poprawia pamięć, reguluje pracę jelit, działa pozytywnie na przemianę materii.







Herbata biała

Do wytwarzania białej herbaty potrzebne są młode, zwinięte w pąki oraz otulone białymi nićmi listki. To właśnie tym listkom herbata zawdzięcza swoją nazwę. Białą herbatę uprawia się w Chinach i na Sri Lance. Dlatego też biała herbata jest niezwykle ekskluzywnym towarem. Herbata biała ma orzeźwiający smak. Nie jest tak cierpka jak herbaty zielona czy czerwona.

W białej herbacie drzemie olbrzymi potencjał. Do jej właściwości zalicza się działanie antymutagenne, co oznacza, że biała herbata utrudnia powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. Podobne są właściwości zielonej herbaty. Jednak w odróżnieniu od swojej zielonej siostry, biała herbata działa dużo silniej. Dlatego też biała herbata powinna na stałe zagościć w diecie osób, które są obciążone genetycznie zmianami nowotworowymi.

Biała herbata jest skutecznym przeciwutleniaczem. Niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Jeżeli więc chcesz dbać o cerę, zacznij pielęgnację skóry również od wewnątrz. W końcu nie bez przyczyny białą herbatę nazywa się „eliksirem młodości”. Biała herbata usprawnia krążenie krwi oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu.







Herbata yerba mate

Yerba mate jest świetnym antyoksydantem, wspomaga odchudzanie i zmniejsza otyłość, podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), obniża natomiast poziom złego cholesterolu (LDL). Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwnowotworowo. Posiada również właściwości, które działają przeciwcukrzycowo i ogranicza powikłania powstałe podczas choroby. Yerba mate wykazuje przede wszystkim właściwości zdrowotne i pobudzające. Jej picie sprawia, że mamy więcej energii, a dzieje się tak za sprawą zawartej w niej kofeiny, teobrominy i teofiliny. yerba mate wspomaga odchudzanie, może być to spowodowane przyspieszonym trawieniem lub zawartych w yerba mate saponin, które wpływają na opóźnienie wchłaniania tłuszczu oraz na metabolizm cholesterolu. U osób z nadwagą również może zostać zaobserwowany spadek wagi. Yerba mate jest produktem moczopędnym, dlatego pomaga nam wydalić nadmiar wody z organizmu.





Herbaty ziołowe

Herbata ziołowa







Herbaty owocowe

Herbaty owocowe







Herbaty z krzewów i kory

Herbaty z krzewów i kory





Strona główna

505 825 658

Czekamy na Twój telefon

Strona główna

info@honey.sklep.pl

Napisz do nas

Strona główna

Paderewskiego 6a

84-230 Rumia

Kontakt

Napisz do nas mail
info@honey.sklep.pl
PN-PT 10:00 - 18:00
SOB 10:00 - 14:00
505 825 658