Kawa - wpływ na nasz organizm




Kawa - wpływ na organizm

Kawa, przyrządzana z palonych i mielonych ziaren kawowca, ceniona jest nie tylko za wyborny smak i aromat, ale przede wszystkim za wyjątkowe właściwości pobudzające i poprawiające aktywność umysłową – jest to oczywiście zasługa kofeiny, która błyskawicznie pobudza organizm, przyśpiesza metabolizm i zwiększa sprawność umysłową, polepszając pamięć krótkotrwałą i ułatwiając koncentrację, a także poprawiając samopoczucie. Kawa wpływa także pozytywnie na trawienie i pobudza pracę jelit. Co ciekawe, kawa pochodzi pierwotnie z Etiopii. Kawa zawiera cenne antyoksydanty – kwasy: chlorogenowy i kawowy. Efekt zdrowotny przeciw­utleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Przeciw­utleniacze, czyli antyoksydanty usprawniają mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, takim jak nowotwory, stany zapalne, powikłania po menopauzie, choroby wieńcowe serca. Najnowsze eksperymenty wykonane przez niezależne zespoły badawcze w Portugalii i Kanadzie dowiodły, że spożywanie kawy może obniżać ryzyko rozwoju choroby Alzhe­imera. Badania przeprowadzone w: Hiszpanii, Szwecji, Niemczech, Włoszech, Japonii, USA wykazały, że u osób pijących kawę w umiarkowanych ilościach zachorowalność na chorobę Parkinsona jest mniejsza lub opóźniana, dzięki ochronie komórek nerwowych przez antyoksydanty. Umiarkowane spożywanie kawy (2-4 filiżanki dziennie) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu. Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów. Liczne badania prowadzone na całym świecie dowiodły, że kofeina efektywnie przyspiesza spalanie tłuszczy. Fakt, który zaważył na światowej karierze kawy. Wspomniana wcześniej kofeina, alkaloid zawarty w kawie, pobudza umysł i zwiększa pamięć krótkotrwałą, a zatem czasowo podnosi nasze IQ :).

Powyżej opisaliśmy niektóre z właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm, niestety jest również negatywny wpływ kawy na zdrowie. O ile pozytywny wpływ małej czarnej na zdrowie dotyczy jej umiarkowanego spożycia, o tyle większość niepożądanych skutków stosowania tej używki, wiąże się z jej przedawkowaniem. Najczęstsze z nich to: podrażnienie układu pokarmowego - zawartymi w kawie woskami z zewnętrznej części ziarna kawowego i kwasami garbnikowymi; usuwanie elektrolitów, witamin i minerałów z organizmu - kawa powoduje zwiększone wydalanie wody z organizmu (na jedną wypitą filiżankę kawy wydalamy średnio ponad szklankę wody). Wraz z wodą usuwane są cenne sole mineralne, elektrolity i minerały: szczególnie magnez, żelazo i wapń; zwiększenie ryzyka wystąpienia osteoporozy - kawa bowiem zwiększa wydalanie wapnia z organizmu, a ubytki pobierane są niestety z kości; nadkwaśność - Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych oraz żółci. Dlatego też osoby cierpiące na nadkwasotę powinny jej unikać lub zastąpić kawą zbożową.





Strona główna

505 825 658

Czekamy na Twój telefon

Strona główna

info@honey.sklep.pl

Napisz do nas

Strona główna

Paderewskiego 6a

84-230 Rumia

Kontakt

Napisz do nas mail
info@honey.sklep.pl
PN-PT 10:00 - 18:00
SOB 10:00 - 14:00
505 825 658