Miód Manuka - cudowny methylglyoxal




miodmanuka


Miód Manuka

Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Krzew manuka, można spotkać także w innych rejonach świata, np. w Australii. Ze względu na fakt, iż Nową Zelandię porastają także inne rośliny miododajne takie jak kanuka (łac. Kunzea Ericoides), zielona herbata (łac. Camellia sinensis) czy tantoon (łac. Leptospermum poligalifolium), pozyskanie jednorodnego miodu jest bardzo trudne. 

Leptospermum scoparium jest krzewem o oryginalnym genomie – nie zmienionym pod wpływem gatunków przybyłych do Nowej Zelandii wraz z Maorysami i europejskimi osadnikami. Ze względu na położenie geograficzne Nowej Zelandii, szczyt kwitnienia kwiatów manuka przypada na okres od listopada do stycznia. Pszczoły zbierając nektar z dzikich krzewów manuka, tworzą niepowtarzalny miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methyloglyoxal.








Methylglyoxal (MGO)

Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą pewne korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO). Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym.
Zawartość methylglyoxalu w miodzie Manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Dodatkowo działanie synergistycznie z innymi aktywnymi składnikami miodu (m.in. z polifenolami) sprawia, że spożycie miodu Manuka może mieć uzasadnienie funkcjonalne.







methylglyoxal



manukazastosowanie


Właściwości lecznicze

Miody manuka zasłynęły na całym świecie swoimi wzmacniającymi i antyseptycznymi właściwościami. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów, miód manuka stał się numerem jeden wśród miodów. Miód Manuka ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki nim miody te często wykorzystuje się jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu wielu chorób. Idealnie nadają się do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Liczne badania potwierdzają skuteczność miodów Manuka przy takich chorobach jak: wrzody żołądka, nadkwasota, zaburzenia trawienia, zespół jelita wrażliwego. Sprawdza się również w przypadku zakażenia dróg moczowych oraz jest niezastąpiony przy trudno gojących się ranach, odleżynach, egzemie i dolegliwościach takich jak trądzik.
Wiele niezależnych badań potwierdziło wyjątkowe właściwości i skuteczność miodów manuka. Antybakteryjne działanie hamuje rozwój bakterii takich jak: gronkowiec, helicobacter pylori, paciorkowiec, pałeczki jelitowe, pałeczki okrężnicy. Często podawany jest profilaktycznie w okresie zimowym, bowiem chroni przed grypą i przeziębieniem.






Strona główna

505 825 658

Czekamy na Twój telefon

Strona główna

info@honey.sklep.pl

Napisz do nas

Strona główna

Paderewskiego 6a

84-230 Rumia

Kontakt

Napisz do nas mail
info@honey.sklep.pl
PN-PT 10:00 - 18:00
SOB 10:00 - 14:00
505 825 658