miodwielokwiatowy


Miód pszczeli wielokwiatowy

Najbardziej popularny z miodów. Smak i zapach zależy od nektaru zebranego z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Słodki, łagodny do ostrego z posmakiem gorzkawym. Może posiadać barwę od jasnokremowej do herbacianej, a po krystalizacji od jasnożółtej lub jasnoszarawej do jasnobrązowej.







Miód pszczeli spadź iglasta

Mało słodki miód o łagodnym, cierpkawym, lekko żywiczym smaku . Przed krystalizacja barwę ma od zielonkawoherbacianej do jasnobrązowej. Po krystalizacji barwę ma od szarobrązową z odcieniem zielonym do brązowej. Konsystencja cieczy jest gęsta, a krystalizacja średnioziarnista.







miodspadziglasta


miodlipowy


Miód pszczeli lipowy

Miód o wyraźnym zapachu kwiatów lipy. Ostry w smaku, z lekką goryczką. Przed skrystalizowaniem barwę ma od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Konsystencja gęsta, po krystalizacji drobnoziarnista, krupkowata.

Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Zawiera sporo olejków eterycznych, dlatego skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe - ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważono również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę  insulinoniezależną - miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.







Miód pszczeli gryczany

Pod względem smaku i aromatu bardzo specyficzny. Wyczuwalny intensywny zapach kwiatów gryki oraz ostry, lekko piekący smak. W stanie płynnym od barwy ciemnoherbacianej do brunatnej, a po skrystalizowaniu do brązowej.







miodgryczany


miodwrzosowy


Miód pszczeli wrzosowy

Zapach ma silny, podobny do kwiatów wrzosu. W smaku jest mało słodki, lekko gorzkawy i ostry. Krystalizuje przeważnie dość szybko, przybierając konsystencję galaretowatą i drobnoziarnistą. Może mieć barwę od czerwonobrunatnej do żółtopomarańczowej lub brunatnej.







Miód pszczeli nektarowo-spadziowy

Charakteryzuje się brunatną barwą często z zielonkawym odcieniem. Ma bardzo słabo wyczuwalny, lekko korzenny zapach i mało słodki, łagodny smak. Konsystencja gęsta, po krystalizacji drobno lub średnioziarnista.







miodnektarowospadziowy
Strona główna

505 825 658

Czekamy na Twój telefon

Strona główna

info@honey.sklep.pl

Napisz do nas

Strona główna

Paderewskiego 6a

84-230 Rumia

Kontakt

Napisz do nas mail
info@honey.sklep.pl
PN-PT 10:00 - 18:00
SOB 10:00 - 14:00
505 825 658