Soki - właściwości lecznicze




Sok z brzozy

Sok z brzozy otrzymywany jest wczesną wiosną z pni drzew brzozy i zbierany jest w okresie od pojawienia się pierwszych pączków na drzewie do czasu rozwinięcia się liści. Charakteryzuje się jasno słomkowym kolorem i neutralnym, delikatnym smakiem. Sok z brzozy stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety i może być spożywany przez osoby w każdym wieku, również dzieci, bez ograniczeń ilościowych. Warto go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w okresie przesilenia wiosennego.
Sok z brzozy pomoże nam w takich dolegliwościach jak:
- łagodzi bóle reumatyczne, a w szczególności ból związany z uszkodzeniem nerwu kulszowego,
- Świeży sok z liści brzozy ma działanie moczopędne i odtruwające organizm,
- wzmacnia układ odpornościowy, a tym samym zapobiega infekcjom wirusowym,
- lek zapobiegający powstawaniu raka, a szczególnie raka płuc,
- łagodzi dokuczliwe objawy chorób układu pokarmowego,
- idealny na anemię, szklanaka soku zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy i sole mineralne,
- dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, m.in. zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca.







Sok z owoców czarnego bzu

Sok z czarnego bzu otrzymywany jest z dojrzałych owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i posiada charakterystyczną dla nich ciemnogranatową barwę oraz cierpki, lekko kwaśny smak. Czarny bez wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie letnim, jako doskonały składnik aromatycznych i orzeźwiających napojów i koktajli, jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego.
Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.







Sok z owoców pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) jest jedna z najstarszych uprawianych roślin owocowych należących do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) co jabłka. W Polsce dojrzale, żółte owoce pigwy pospolitej pojawiają się na drzewach we wrześniu i październiku. Otrzymywany z owoców sok posiada wielu zwolenników, ceniących sobie jego wyrazisty i charakterystyczny smak i zapach. Sok może stanowić dodatek do aromatycznych napojów i koktajli zarówno w okresie jesienno-zimowym jak i wiosenno-letnim.
Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.







Sok z buraka

Sok z buraka pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie letnim jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego.
Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.
kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów.







Sok z owoców czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) posiada charakterystyczny dla dojrzałych owoców czarnej porzeczki smak i zapach oraz ciemnopurpurową barwę. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. 
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadmem i ołowiem) i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.







Sok z owoców noni

Naturalnym środowiskiem noni (Morinda citrifolia) są tropikalne tereny wysp obszaru Pacyfiku. Rdzenni mieszkańcy tych rejonów od wieków wykorzystywali owoce noni w codziennej diecie. Naturalny, najwyższej jakości 100 % sok z owoców noni otrzymywany jest poprzez bezpośrednie ich wyciskanie. Jest on doskonałym uzupełnieniem codziennej zbilansowanej diety, zwłaszcza osób będących na dietach oczyszczających. Owoce noni mogą zapobiec miażdżycy, ponieważ hamują utlenianie "złego" cholesterolu LDL.







Sok z żurawiny

Sok z żurawiny







Sok z rokitnika

Sok z rokitnika







Sok z owoców granatu

Sok z owoców granatu







Sok z aronii

Sok z aronii







Sok z malin

Sok z malin







Sok z owoców goji

Sok z owoców goji







Sok z aloesu

Sok z aloesu





Strona główna

505 825 658

Czekamy na Twój telefon

Strona główna

info@honey.sklep.pl

Napisz do nas

Strona główna

Paderewskiego 6a

84-230 Rumia

Kontakt

Napisz do nas mail
info@honey.sklep.pl
PN-PT 10:00 - 18:00
SOB 10:00 - 14:00
505 825 658