Soki - właściwości lecznicze




Sok z brzozy

Sok z brzozy otrzymywany jest wczesną wiosną z pni drzew brzozy i zbierany jest w okresie od pojawienia się pierwszych pączków na drzewie do czasu rozwinięcia się liści. Charakteryzuje się jasno słomkowym kolorem i neutralnym, delikatnym smakiem. Sok z brzozy stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety i może być spożywany przez osoby w każdym wieku, również dzieci, bez ograniczeń ilościowych. Warto go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w okresie przesilenia wiosennego.
Sok z brzozy pomoże nam w takich dolegliwościach jak:
- łagodzi bóle reumatyczne, a w szczególności ból związany z uszkodzeniem nerwu kulszowego,
- Świeży sok z liści brzozy ma działanie moczopędne i odtruwające organizm,
- wzmacnia układ odpornościowy, a tym samym zapobiega infekcjom wirusowym,
- lek zapobiegający powstawaniu raka, a szczególnie raka płuc,
- łagodzi dokuczliwe objawy chorób układu pokarmowego,
- idealny na anemię, szklanaka soku zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy i sole mineralne,
- dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, m.in. zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca.







Sok z owoców czarnego bzu

Sok z czarnego bzu otrzymywany jest z dojrzałych owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i posiada charakterystyczną dla nich ciemnogranatową barwę oraz cierpki, lekko kwaśny smak. Czarny bez wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie letnim, jako doskonały składnik aromatycznych i orzeźwiających napojów i koktajli, jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego.
Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.







Sok z owoców pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) jest jedna z najstarszych uprawianych roślin owocowych należących do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) co jabłka. W Polsce dojrzale, żółte owoce pigwy pospolitej pojawiają się na drzewach we wrześniu i październiku. Otrzymywany z owoców sok posiada wielu zwolenników, ceniących sobie jego wyrazisty i charakterystyczny smak i zapach. Sok może stanowić dodatek do aromatycznych napojów i koktajli zarówno w okresie jesienno-zimowym jak i wiosenno-letnim.
Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dlatego współczesna fitoterapia poleca spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.







Sok z buraka

Sok z buraka pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Sok warto pić zarówno w okresie letnim jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów.







Sok z owoców czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) posiada charakterystyczny dla dojrzałych owoców czarnej porzeczki smak i zapach oraz ciemnopurpurową barwę. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. 
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadmem i ołowiem) i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.







Sok z owoców noni

Naturalnym środowiskiem noni (Morinda citrifolia) są tropikalne tereny wysp obszaru Pacyfiku. Rdzenni mieszkańcy tych rejonów od wieków wykorzystywali owoce noni w codziennej diecie. Naturalny, najwyższej jakości 100 % sok z owoców noni otrzymywany jest poprzez bezpośrednie ich wyciskanie. Jest on doskonałym uzupełnieniem codziennej zbilansowanej diety, zwłaszcza osób będących na dietach oczyszczających. Owoce noni mogą zapobiec miażdżycy, ponieważ hamują utlenianie "złego" cholesterolu LDL.







Sok z żurawiny

Pijąc sok z żurawiny zmniejszamy ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. W żurawinie znajduje się dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Sok z żurawiny ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn – jest zatem idealnym składnikiem każdej diety. Sok z żurawiny jest idealny również przy odchudzanie.








Sok z rokitnika

Rokitnik zwyczajny należy do roślin z rodziny oliwnikowatych, nazywany bywa również rosyjskim ananasem. Sok z rokitnika jest bardzo  aromatyczny oraz ma specyficzny cierpko-kwaśny smak. Sok z rokitnika zawiera duże ilości witaminy C, tak że śmiało może konkurować z dziką różą czy aronią, które są jednymi z najlepszych jej źródeł. Rokitnik w przeciwieństwie do większości owoców czy warzyw, nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyspiesza utlenianie witaminy C w cieple. Dzięki temu witamina odporna jest nawet na długą obróbkę termiczną, a jak wiadomo jej właściwości przeciwutleniające są niezwykle pożądane w profilaktyce nowotworów. Można więc śmiało gotować przeciery czy soki z rokitnika nie zważając na utratę cennej witaminy. 







Sok z owoców granatu

Swoje właściwości zawdzięcza głównie dzięki ogromnej ilości przeciwutleniaczy (polifenoli), które odpowiadają między innymi za powstrzymywanie wolnych rodników w organizmie i oczyszczaniu go z tych, które zdążyły się już zadomowić w naszym ciele. Sok z granatu poprawia przepływ krwi, u osób z chorobą wieńcową, redukują złogi i zwapnienia, obniżają ciśnienie krwi, a przy tym pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu. Pomaga w walce z rakiem prostaty, wspiera leczenie raka piersi, zapobiega procesom starzenia, łagodzi problemy trawienne, pomaga przy dolegliwościach związanych z menopauzą, zawarte w granatach substancje czynne faktycznie mają korzystny wpływ na potencję, redukują zaburzenia erekcji, pobudzają libido i podnoszą doznania erotyczne, sok z granatu regenerują skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt, sok z granatu przyśpiesza też gojenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawarty w soku kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia.







Sok z aronii

Warto sięgnąć po sok z aronii, aby wzmocnić organizm i dostarczyć sobie wielu składników. Dzięki niemu można zachować lepszą formę fizyczną, jędrną skórę, zdrowe serce, bystrość umysłu, a nawet zredukować zmarszczki. Dzięki potężnej dawce antyoksydantów aronia i sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed wieloma schorzeniami. Sok z aronii naturalnie obniża poziom cukru we krwi. Sok z aronii posiada również właściwości wzmacniające żyły, przeciwdziałające miażdżycy i chorobom serca, dlatego jest polecany osobom obciążonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu krążenia. Aronię można polecić osobom z podwyższonym ciśnieniem, cukrzycą, różnego rodzaju stanami zapalnymi, jest dużo badań potwierdzających korzystne działanie aronii w leczeniu nowotworów, np. trzustki, w zatruciach kadmem, ołowiem oraz leczeniu choroby popromiennej.







Sok z malin

Okazuje się, że sok malinowy ma właściwości podobne do wielu syntetycznych leków i przynosi ulgę w wielu schorzeniach. Sok z malin zawiera bowiem naturalny kwas salicylowy (podobnie jak aspiryna czy polopiryna), dzięki temu sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę.  Zawarte w soku z malin olejki eteryczne również działają rozgrzewająco i antyseptycznie. Dzięki sokowi malinowemu łatwiej pokonamy więc infekcję. Sok malinowy można też stosować profilaktycznie, bo zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności. Do taki związków można zaliczyć polifenole, czyli antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze - neutralizujące działanie wolnych rodników. Sok z malin zawiera też sporo potasu, magnezu i wapnia. Te składniki wzmacniają serce i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, działają też przeciwmiażdżycowo. Potas zawarty w soku z malin reguluje gospodarkę wodną ludzkiego organizmu, co jest pomocne w schorzeniach nerek i wątroby. Picie soku z malin zalecane jest również przy niedokrwistości - ze względu na znajdujące się w soku malinowym związki żelaza i miedzi. Sok malinowy pomocny jest też przy odchudzaniu - reguluje pracę układu pokarmowego, bo ma właściwości przeczyszczające, zawiera też pektyny i kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn.







Sok z owoców goji

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), znanej także jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody (Lycium chinese L. – nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca). Sok z owoców goji bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy. 







Sok z aloesu

Aloes zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, kwas foliowy (B9), cholinę, B1, B2, B3 (niacyna), B6. Aloes jest również jedyną z niewielu roślin zawierających witaminę B12. Aloes zawiera wiele niezbędnych naszemu organizmowi mikroelementów np.: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan. Sok z aloesu posiada 18-20 aminokwasów w tym 7-8 aminokwasów nie wytwarzanych przez nasz organizm. Aloes zawiera także dość imponującą ilość kwasów tłuszczowych. Sok z aloesu zawiera dwa sterole roślinne, które są ważnymi dla organizmu kwasami tłuszczowymi - kampesterol ( działa przeciwzapalnie poprzez blokowanie mediatorów pro zapalnych, chroni kości i stawy przed degradacją) i beta-sitosterol (zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach, przez co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi). Wszystkie są pomocne w łagodzeniu objawów alergii. Inne kwasy tłuszczowe zawarte w soku z aloesu: linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Sok z aloesu wzmacnia naturalną odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju. Pomaga walczyć z każdą chorobą. Sok z aloesu ma jeszcze wiele interesujących właściwości, którymi np. są: pomaga w trawieniu pokarmu, pomaga w oczyszczaniu organizmu, alkalizuje ciało, pozytywny wpływa na układ krążenia, pomaga wzmocnić układ odpornościowy, dobrze działa na zdrowie skóry, pomaga zmniejszyć stany zapalne. Aloes działa: dezynfekująco, antybiotycznie, antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i antywirusowo.





Strona główna

505 825 658

Czekamy na Twój telefon

Strona główna

info@honey.sklep.pl

Napisz do nas

Strona główna

Paderewskiego 6a

84-230 Rumia

Kontakt

Napisz do nas mail
info@honey.sklep.pl
PN-PT 10:00 - 18:00
SOB 10:00 - 14:00
505 825 658